Import honden die korter dan 6 maanden in Nederland zijn, worden niet meer in ons pension aangenomen.
Er is een toenemende trend in Europa om buitenlandse (zwerf)honden te redden en te importeren. Hoewel het voor deze honden vaak nodig is om herplaatst te worden, moet er wel met enkele zaken rekening worden gehouden bij import uit het buitenland.
Er bestaan namelijk risico’s om ziekten te importeren als buitenlandse (zwerf)dieren herplaatst en of geïmporteerd worden. Hoewel de meeste organisaties betrouwbaar zijn en uitstekend reddingswerk verrichten, worden er ook honden illegaal verkocht en geïmporteerd. Valse documenten kunnen leiden tot inbeslagname van de dieren en vroegtijdige sterfte als deze bij een gezin terechtkomen met als koplopers het beruchte Parvo, Giardia, Leishmania en rabiës. Het aanschaffen van deze importhonden houdt deze lucratieve handel in stand. Dieren dienen enkel aangekocht te worden van een betrouwbare bron!
Er zijn diverse parasieten die niet aanwezig zijn in Noord-Europa, maar wel bij buitenlandse honden. Bij import kunnen deze parasieten langdurige gezondheidsproblemen veroorzaken bij mens en dier. Het is daarom essentieel dat importhonden goed onderzocht worden door een dierenarts. Aan de hand van bloedonderzoeken kan er ook veel voorkomen worden. Er moet rekening mee gehouden worden dat importhonden infecties kunnen meedragen zonder dat ze ziektesymptomen vertonen. Uiteindelijk kunnen er zich op lange termijn dan, potentieel levensbedreigende aandoeningen ontwikkelen (zogenaamde mutaties). Importhonden kunnen eveneens drager zijn van exotische ziektes, sommige kunnen exotische teken bij zich hebben die een woning kunnen besmetten en soms ziekteverwekkers kunnen overdragen. Naast een zorgvuldige tekenbehandeling moeten de dieren bij aankomst gecontroleerd worden op teken. Zelfs dan is er geen garantie dat er geen teken meer aanwezig zijn en daarom is continue waakzaamheid vereist in de sector. Voorlichting van consumenten en organisaties in de sector blijft een belangrijke pijler van het dierenwelzijnsbeleid.
De tijd, de kosten en het risico op ziekten moeten zorgvuldig overwogen worden bij de import van een hond!
hondenziekte + Kennelhoest + parvovirus zijn de verplichte vaccinaties!
BETREFT VOLWASSEN HONDEN (HONDEN VAN 1 JAAR LEEFTIJD):
Honden die jaarlijks gevaccineerd worden.
Deze krijgen meestal om en om een grote en kleine cocktail.
De laatste enting mag nooit jonger zijn dan 2 weken.
Wij houden aan dat de laatste Hondenziekte enting niet ouder mag zijn dan
2 jaar en de laatste Parvo enting niet ouder dan 1 jaar.
Alleen voor de Nobivac vaccinatie geldt de uitzondering dat de laatste Hondenziekte en Parvo enting niet ouder mag zijn dan 3 jaar, mits de hond in het verleden altijd volledig is gevaccineerd met Nobivac.
Volwassen honden waarvan geen vaccinatiegegevens uit het verleden bekend zijn. Deze moeten 2 keer gevaccineerd worden met een tussentijd van 3 weken. De eerste enting is een grote cocktail (Hondenziekte, Leverziekte, Parvo, Weil en evt. Parainfluenza), de tweede enting is een grote cocktail of een kleine cocktail (Parvo en Weil). De laatste enting mag niet jonger zijn dan 2 weken en niet ouder dan 1 jaar.
Natuurlijk doen wij er alles aan om het verblijf van uw hond zo aangenaam mogelijk te maken. Daarom bespreken wij met U de risico’s die uw hond tijdens zijn verblijf loopt. Bij ieder hondenpension heeft uw hond kans op Kennelhoest, dit is een virusbesmetting waartegen uw hond gevaccineerd dient te zijn. Net als een griepvaccinatie geeft dit niet de honderd procent zekerheid dat uw hond geen kennelhoest kan krijgen. Het gaat dan wel om een veel mildere vorm dan kennelhoest bij ongevaccineerde honden. Een chronische ziektebeeld, zoals oorontstekingen en diarree of onverwachte ziekten, die ook thuis niet te voorzien zijn, doen zich bij ons niet méér voor dan thuis.
Voor alle honden geldt dat er een aparte Kennelhoest enting moet worden gegeven.
Wij adviseren de Nobivac KC enting, welke wordt gegevens in de vorm van een druppel in de neus. Deze enting mag niet jonger zijn dan 1 week en niet ouder dan 1 jaar.
De Pneumodog enting tegen kennelhoest wordt gegeven in de vorm van een injectie.
De basisenting bestaat uit twee injecties die moeten worden gegeven met een tussentijd van 2-3 weken.
Een enkelvoudige Pneumodog enting is dus niet voldoende wanneer deze voor de eerste keer wordt gegeven!! De laatste enting mag niet jonger zijn dan
2 weken en niet ouder dan 3 maanden. Dus om deze geldigheid te blijven houden 4x per jaar enten.
Verder geldt voor alle entingen dat deze niet tijdens het verblijf mogen verlopen.
Zonder geldige vaccinaties zijn wij genoodzaakt om uw hond te weigeren voor verblijf in het hondenpension. Dit is ter bescherming van uw eigen hond en van onze overige gasten. Ook geldt voor alle entingen dat deze niet tijdens het verblijf mogen verlopen.
Bij vragen, twijfel of problemen, kunt u ons het beste even bellen voor overleg, of U belt met onze dierenart Dr. Wormhoud, telefoon 045 522 5090.